Beginpunt

Invloeden van buitenaf hebben steeds directer impact op ons. We moeten een bewuste poging doen om naar binnen te keren en studie is de eerste stap; bezinning over de innerlijke wereld van Meesters is de tweede. Dan volgen reflectie op wat is bestudeerd en meditatie op de Meesters. In het hart bevindt zich de lotus - het spirituele hart - en daarin bevindt zich het juweel - manas, buddhi, Atma.


Manas is drievoudig - ik bedoel hoger manas - en buddhi is dat ook, en evenzo Atma. Het is bij wijze van spreken een negenbladige lotus, en het zaad is het juweel - Mani, een diamant. Laat de lotus het ene kroonblad na het andere ontwikkelen - zeven takken van kennis, zeven Paramita's, en voor ons dienen ze zich zij aan zij te ontvouwen.
Dat innerlijke werk van het verkrijgen van de innerlijke wijsheid van mededogen, die vrede en licht is, is je onmiddellijke taak en die zullen naar buiten beginnen uit te stralen.

 

Het innerlijk leven moet dus doorgaan. Wat is wel beschouwd uiterlijke onrust? Echt voor het brein en de sensaties die men voelt, maar de innerlijke mens moet leren daarbovenuit te stijgen. Rust komt van binnenuit, onrust van buitenaf. De laatste moeten we verdragen door ons aan te passen.
De paren van tegenstellingen uit het 12e hoofdstuk van de Gita moeten ernstig en oprecht worden overwogen. De wereld is "te veel bij ons" en verleidt ons de hemel te vergeten. Theosofie leert ons hoe we naar de hemel kunnen opstijgen en dat is wat we moeten doen.

 

B.P. WADIA


The Theosophical Movement maart 1960, Vol 30, # 5, p 173.